Diskutera ”Fiber i Sandared” Här…

Efter kvällens information finns möjlighet att diskutera Fiber i Sandared här. (Klicka på rubriken så att du ser hela inlägget och formuläret för kommentarer, nedan).

Vi glömde nämna, under kvällens möte, att din första kommentar inte kommer att synas direkt. Detta beror på att varje person som kommenterar behöver godkännas manuellt av webbmaster vid första tillfället. Alla är hjärtligt välkomna att kommentera, diskutera, engagera och komma med positiva förslag.


Kort genomgång av vad som presenterades på Höstmötet:

Först visades en berättelse i bilder om hur det var förr, när färg-TV var nytt, hur vi lyssnade på vinylskivor och skickade in rullar med film för framkallning och kopiering till pappersbilder.

Därefter tittade vi på hur beteendet har ändrats. Att vi tittar på TV, strömmar film- och musik, använder exempelvis Skype, lagrar i molnet och spelar nätverksspel med ”lagkamrater” i andra delar av världen, med mera. Allt detta kräver väldigt mycket bandbredd! I takt med att användning, av tjänster som kräver uppkoppling, ökar kommer naturligtvis behovet av ytterligare bandbredd också att öka.

En tredje bild handlade om framtiden. Användningen av övervakning i hemmet och på arbetsplatser, finns redan men kommer att öka. Likaså möjligheten att styra teknik i hemmet även om du inte är hemma. I framtiden kommer troligen möjligheten att köpa ”funktionen” istället för att köpa tekniska apparater. Ett exempel skulle kunna vara att en tillverkare av tvättmaskiner får ställa en tvättmaskin hemma hos dig, som du använder. Maskinen kommunicerar med leverantören och du faktureras utefter faktisk användning. Om maskinen börjar ”må dåligt” knackar en service-tekniker på hemma hos dig och reparerar, eller byter ut maskinen. Det omnämndes även att dagens tidning innehöll dagens webbfråga – ”Är du nöjd med bredbandsmöjligheterna där du bor?”, 24% var mycket nöjda, 26% var ganska nöjda och 50% var missnöjda! 403 personer hade svarat på frågan.

Därefter presenterades information om hur långt fiberprojektet har kommit:

 1. Stadgar har tagits fram och granskats, – Klart
 2. En ekonomisk förening bildas, – På Gång
 3. En egen webbplats för fiberprojektet skapas, – Förberedelser pågår
 4. En förstudie genomförs för att kunna beräkna kostnader,
 5. Intresseanmälan presenteras,
 6. Erbjudande om anslutning och ev. finansiering,
 7. Projektering – Det börjar grävas i Sandared,
 8. Anslutning till enskilda hushåll,
 9. Drift av det lokala fibernätet,
 10. Nöjda Sandaredsbor med snabb uppkoppling.

Fördelar med ett fibernät är bland annat 1. Högre driftssäkerhet, 2. Bättre förutsättningar för framtida tjänster och 3. Att det blir billigare än dagens ADSL med bredband, TV och Telefoni.

9 svar på ”Diskutera ”Fiber i Sandared” Här…”

 1. Hej
  När kommer trotoarerna som grävdes upp för snart ett år sedan att asfalteras???

  Mvh
  Calle

 2. Ingen ny information på ett tag. Hur har det gått i diskussionerna med Skanova/Telia och Splitvision, och vad har politikerna sagt?

  Mvh
  Christian

 3. Hej!
  Såg att ni ska ha möte ikväll kl18 i matsalen ang fiber bla och är intresserad men är kallad på ett annat fibermöte fast i aulan kl18-vilket sammanträffande!? Kan man få er information i efterhand? Hur? Skulle vilja veta om priser, hur arbetet går till etc.
  Tack på förhand!

  1. Hej,
   Vi hade det vanliga, och sedan flera månader inplanerade medlemsmötet (höstmötet), i går. Jag tror att det var en slump att Paul Lindström arrangerade ett möte om sitt privata fiberinitiativ samtidigt.

   Fiber Borås Väst, som är intresseföreningens initiativ, har som främsta drivkraft att ”alla” i Sandared skall kunna erbjudas snabb uppkoppling med fiber. Vi är övertygade om att denna infrastruktur kommer att uppfattas som nödvändig inom en inte alltför lång framtid och att det av både ekonomiska och praktiska skäl finns anledning att anstränga sig för att man gräver i gatorna så få gånger som möjligt.

   Vi har för närvarande två intressenter som vi diskuterar med – Skanova/Telia och Splitvision. I båda fallen är beslut från politikerna i Borås Stad nödvändiga för att kunna gå vidare. Vi har nu lyckats få upp frågan på rätt nivå och har ett visst hopp om att förutsättningarna för att få till ett komplett, bra, ekonomiskt och framtidssäkert nät kommer att klarna inom några månader.
   Vi gör allt vi kan.

 4. Hej!

  Jag har inte satt mig in i frågan så mycket än. Om jag kommer ihåg rätt så var kostnaden 16 000 kronor per hushåll, stämmer det? Gäller det de som bor i lägenhet också? Känns inte så aktuellt i så fall

  Stefan

 5. Fiber är naturligtvis bra och KAN erbjuda hög kapacitet, men detta är inte helt garanterat. -Jag har förgäves frågat Telia hur fibern kopplas/patchas och hur den distribueras till den leverantör man väljer. -Detta är en tämligen intressant fråga då man naturligtvis vill ha så hög kapacitet som möjligt. I värsta fall kan man få 100mbit till grannen och till POP:en (Point of Presence)och betydlig lägre hastighet till ”Internet”. En POP kan vara väldigt överbokad, dvs att leverantören har inte kapacitet att betjäna all kunder samtidigt med den kapacitet med den hastighet de faktiskt betalar för. Anta att tex 10 kunder med 100mbit utnyttjar tjänsten samtidigt, då skulle en POP med 1Gbit behövas. -Vilken kapacitet har vår knytpunkt i Sandared? Hur överbokad är den? Kan man förvänta sig 100mbit till de destinationer som har motsvarande kapacitet eller bara in till grannen? -Det sistnämnda är ju tämligen meningslöst.
  Kedjan är aldrig starkare än dess svagaste länk.

 6. Såg just en intressant och tankeväckande uppgift. ”Årets julklapp” 1996 var ett 28.8 kilobit modem. Dagens standard (minst 60 megabit för att kunna se HD-tv) är 100 megabit. Det betyder att kraven ökat med inte det dubbla, inte med 100 gånger utan ca 3500 gånger på 16 år! Är det något som talar för att utvecklingen stannar nu?..

  1. Tack för din fråga! Mer info om denna fråga kommer att läggas in här, i inlägget ovan, under morgondagen (onsdag). Senare kommer Fiberprojektet att få en egen webbplats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *